EnglishFrançaisItalianoEspañaPortuguêsTürkالعربيةהעבריםΕλληνικά

Twalk With Me - Walking and Talking 6000 miles with just an iPhone and a guitar

Moderne pelgrim twitterend door Europa

Wijnand Boon maakt voettocht naar Santiago de Compostella, Rome en Jeruzalem

Leids Dagblad, vrijdag 13 augustus 2010

“De middeleeuwse pelgrim ging op pad met een beker en een lepel als bagage en vond onderdak bij medegelovigen. Ik heb een iPhone, en het vertrouwen dat een helpende hand nog wel degelijk te vinden valt, juist met behulp van sociale media”. Aldus de 33-jarige Wijnand Boon in de brief aan koningin Beatrix die hij vorige week op de bus deed. Via een 9000 kilometer voettocht wil hij haar bewijzen dat zij ten onrechte het internet de schuld geeft van de afbrokkeling van sociale waarden en het verval van gemeenschapszin.

Boon voegt drie bekende pelgrimages samen. Hij zegde zijn huur - die hij sinds maart in Den Haag betaalt, maar hij voelt zich nog Leidenaar - en zijn baan op en gaat 11 september op pad naar Santiago de Compostella, Rome en Jeruzalem. Een tocht die hij in ruim anderhalf jaar hoopt te kunnen volbrengen. In zijn bagage zitten geen slaapzak of tent, wel een minilaptop en een mobiele telefoon. “De koningin weet het verval van bepaalde sociale waarden, zoals broederschap, in haar kersttoespraak van vorig jaar aan de oppervlakkigheid van het internet. Ik ga proberen het tegendeel te bewijzen door via sites als Facebook, Twitter en YouTube in contact te komen met mensen langs de route. Aan hen wil ik een avondmaaltijd en een overnachting vragen. Zo wil ik proberen de hele tocht af te leggen”.

In de voorbereiding gaat dat al aardig. Op een paar stukken na is Boon al onder de pannen voor de eerste paar weken van zijn tocht. “Maar tussen de Belgische grens en Parijs moet nog veel gebeuren”. Verder kreeg hij al aanbiedingen voor slaapplekken in Spanje, Libanon, Jordanië en Israel. “Vooral Israel gaat hard. Het lijkt wel alsof iedereen daar mensen kent. Het is de kracht van de sociale media, dat het als een olievlek kan verspreiden. Dat mensen die er enthousiast over zijn, mijn berichten met hun netwerk gaan delen. Die mensen kennen dan ook weer andere mensen, en die mensen ook weer, en zo wordt het groter. Er kwam echt vaart in toen Victoria Koblenka, ik heb anderhalf jaar bij het Nationale Toneel gewerkt en ken haar daarvan en van de universiteit waar we samen college liepen, er een tweet aan wijdde. Zij heeft iets van dertigduizend volgers op Twitter. Daarna ben ik de hele dag bezig geweest met mensen antwoord geven”.

De tocht is behalve een bewijs voor de koningin, ook een promotietoer voor het internet. “Er zijn een heleboel mensen die niet zien wat internet kan. Het komt vooral slecht in het nieuws, met loverboys, kinderporno, illegaal downloaden… het positieve verdwijnt in het niet. Met name oudere generaties die er niets mee hebben, moeten inmiddels een wel heel slecht beeld hebben van wat internet is. Het leek mij mooi om op deze manier te laten zien wat het ook kan zijn”.

De sociale media zijn niet dwingend voor Boon. Hij verwacht het grootste deel van zijn tocht op de geplande manier te kunnen volbrengen, maar sluit niet uit dat de etappe naar een volgende aangeboden slaapplaats soms toch te lang is. “Ik probeer het via sociale media, maar het is niet zo dat je van de rest van de wereld dan geen goedertierenheid zou mogen aannemen. Als ik eens in een dorpje ben waar echt niemand op internet zit, of mijn eigen internet is uitgevallen, dan kan ik best bij de pastoor aankloppen of bij wijze van spreke bij het eerste huis dat ik tegenkom”. En anders heeft Boon altijd zijn gitaar nog. Die neemt de zanger, die de afgelopen jaren regelmatig in Studio de Veste in Leiden te horen was met zijn band, wel mee. Onderweg maakt hij liedjes die hij op YouTube zet, en zingt hij ook liedjes in zodat de band thuis verder kan. Maar als het eens nodig is, kan hij zijn muzikale diensten ook aanbieden voor een slaapplek of een extra zakcentje.

Wandeltraining heeft Boon niet. Dat komt onderweg wel, met vooral korte etappes tot Parijs. De moderne pelgrim is ook nog op zoek naar geschikte schoenen voor de tocht. “Ik heb heel beroerde voeten”, lacht hij. “Zolang ik mijn schoenen niet heb, schiet het ook niet erg op al heel veel te gaan lopen. Ik zie het ook in de boeken van andere pelgrims die ik gelezen heb. De eerste helft van het boek hebben ze het dan over de blaren en vermoeidheid, en daarna lees je daar helemaal niks meer over”.

De toerist uithangen, daar is Boon ook niet vies van. Op zijn route wil hij graag meer zien dan alleen de klinkers in de straat. Over zijn belevenissen is dat te lezen op zijn weblog. “Ik ga zeker ook dingen bekijken en dingen opzoeken waar mooie verhalen inzetten. Zo hoop ik rond 19 maart in Valencia aan te komen. Daar zijn dan de Fallas, een soort carnavalsfeesten. Dat is iets van vier, vijf dagen feest. En als ik rond de stierenrennen in Pamplona aan zou komen, zou ik absoluut proberen daar een verhaal van te maken. En mijn moeder wordt steeds enthousiaster; ze wil me op steeds meer plaatsen opzoeken. Op zo’n moment gaan we ook gewoon leuke dingen doen en stap ik ook gerust in de auto voor een ritje. Als ze me daarna maar wel afzet op precies dezelfde plek als ze me gevonden heeft. Het zal me niet gebeuren dat ik straks na negenduizend kilometer een meter of tien niet gelopen heb”.

Boon is te volgen via www.twalkwithme.eu. Daarop staan ook de links naar de diverse sociale media die hij gebruikt. Ook is er (door een applicatie op zijn iPhone) te zien waar hij op dat moment is.

Binnert Glastra

Meer persberichten

Twalk With Me - Walking and Talking 6000 miles with just an iPhone and a guitar

iPhone Map

The road so far

My Recent Tweets

My photos

Recent Testimonial