EnglishFrançaisItalianoEspañaPortuguêsTürkالعربيةהעבריםΕλληνικά

Twalk With Me - Walking and Talking 6000 miles with just an iPhone and a guitar

Pelgrim in naam van de koningin

Trouw, vrijdag 6 augustus


In de Middeleeuwen liepen de pelgrims op blote voeten naar bedevaartsoorden. Op zoek naar God of een hogere waarheid. Onderweg waren zij afhankelijk van de vrijgevigheid van anderen voor voedsel en onderdak. Wijnand Boon (33) loopt anno 2010 met schoenen, een iPhone, een laptop en een camera. Hij regelt slaapplekken en eten via Twitter en Facebook. Goddelijke verlichting is niet het doel, maar zijn voettocht moet het levende bewijs zijn van het nut van social media.

De Haagse muzikant vertrekt 11 september te voet vanuit Leiden, waar hij zijn laatste concert geeft, op een pelgrimstocht van ruim anderhalf jaar. Hij wil via bedevaartsoorden Santiago de Compostela en Rome uiteindelijk Jeruzalem bereiken. Baan en huis heeft hij opgezegd en familie en vrienden laat hij achter.

Boon onderneemt de tocht naar aanleiding van kritiek die koningin Beatrix tijdens haar kersttoespraak uitte over de onpersoonlijkheid van internet en sociale media. Volgens haar vergroten sociale media zoals Hyves en Facebook de afstand tussen mensen in plaats van die te verkleinen. Boon wil haar het tegendeel bewijzen.

Vandaag lanceert Boon zijn website www.twalkwithme.eu. Via zijn site en sociale netwerken als Facebook en Twitter wil hij tijdens zijn reis voedsel en onderdak regelen. Hij is hiervoor volledig overgeleverd aan de vrijgevigheid van social media.

Boon: “Zoveel mensen zijn bezig met social media. Koningin Beatrix ontkent een belangrijk deel van het dagelijks leven van haar onderdanen. Ik ken de waarde van social media. Als ik op Twitter een bericht plaats dat ik iets nodig heb, sturen wildvreemden mijn verzoekje door naar hun eigen netwerk van vrienden. Zo komt dat bericht terecht bij mensen die me kunnen helpen. Belangeloos.”

De gekozen route is arbitrair. “Het had net zo goed Wenen-Warschau-Moskou kunnen zijn. Ik ben zelf niet gelovig. Deze plaatsen hebben mij altijd al aangesproken. Om alleen naar Jeruzalem te gaan zou te politiek geladen zijn.”

Boon vertrekt met een startkapitaal van 500 euro. Op zijn website kunnen vrijgevige bezoekers geld doneren voor zijn tocht, zodat hij bijvoorbeeld zijn internetgebruik kan betalen. “Het is als een digitale hoed van een muzikant. Maar ik ga nergens vanuit.”

Zijn tocht is niet zonder gevaar: “Een pelgrim is kwetsbaar. Alles wat hij bezit, zit op zijn rug. Waar ik me echt zorgen over maak is dat ik bijvoorbeeld Syrië niet in kom omdat ik naar Israel ga. Ik merk het wel. Net als het feit of ik het red met social media.”

Maar ook de vluchtige contacten afgewisseld met eenzaamheid houden Boon bezig. “Ik weet niet of ik het uithoudingsvermogen heb om elke keer nieuwe mensen te ontmoeten.” (Verkeerd geciteerd; als dat het geval zou zijn zou ik natuurlijk nooit aan dit avontuur beginnen, red.) Toch wil hij graag in contact komen met veel nieuwe mensen en hun ideeën. Hij heeft de koningin uitgenodigd een dagje met hem mee te lopen.

Hans Klis


Meer persberichten

Twalk With Me - Walking and Talking 6000 miles with just an iPhone and a guitar

iPhone Map

The road so far

My Recent Tweets

My photos

Recent Testimonial